Turbolading av Honda Integra Type-R

 

Etter å ha vært på tanken av å sette på turbo på min ITR så har jeg gjort en del reaserch på emnet. Resultatet av dette sammen med mine tanker rundt emnet tenkte jeg at var like så greit å dele med alle .


Innledning
Etter å ha vurdert både turbo og kompressor har jeg funnet ut at turbo er veien å gå. Årsaken er at mange som har montert på kompressor har hatt problemer med å få noe særlig med effekt ut av disse. Dette på grunn av at en kompressor utvikler mye varme, og når man ikke har noen intercooler så får man svært høy IAT (intake air temp). Dermed kan man ikke lade særlig mye uten fare for tenningsbank, og man får derfor ikke særlig med effekt/moment.

Jackson Racing lager jo feks. kompressorkit til ITR og lover en effektøkning på 50-60whp. Etter å ha søkt litt på Honda Tech er det mange som har problem selv med å ta ut såpass med effekt. 


Motor
Når man setter på turbo på B18C6 motoren er det svært skummelt å kjøre på original innmat i blokka på motoren så sant med kjører med original motorstyring/ECU. Man får kjøpt turbosett hvor leverandøren sier det er trygt å kjøre på original innmat og uten tuning, men for min del hadde det vært helt uaktuelt å gjort det. Disse turbosettene er for det første lagd for den amerikanske ITR'en som har lavere kompresjon (10.6:1) enn Euro utgaven. Euro ITR har en kompresjon på 11.1:1 og veldig konsis tenning, slik at man vil få tenningsbank med en gang man tråkker på litt med slike turbosett.

Det er folk som har kjørt uten eller med minimal tuning på original innmat lenge med slike turbosett med lavt trykk, men jeg vet også om en hel haug som har rast motoren sin. Dette på vanlig gatekjøring. Bruker man bilen på bane kan du tenke deg selv .

For at turbo skal funke bra i det hele tatt trenger du ny motorstyring. Dette er et must! 

Deretter må motoren tunes/justeres av en som vet hva han driver med, og det er her selve nøkkelen til god driftsikkerhet ligger. Bruker man bilen utelukkende på gate så kan man dra strikken opp mot 300whp med original innmat. Bruker man bilen på bane ville jeg aldri gått over 240-250whp.

Dette selv om original innmat på ITR er faktisk ganske grom. Rådene er for eksempel trygge opp mot 400whp. Stemplene er også veldig gromme originalt. Svakheten her er at stempelringene ikke klarer å ta trykk veldig bra. Dette på grunn av at klaringen mellom stemplet og sylinderforingene er så utrolig tight på disse motorene. Når man mater på med overtrykk blir det mye varmere, og dermed utvider stemplet seg mer enn normalt slik at klaringene blir altfor små. Dermed pleier stemplene å sprekke rundt stempelringene (ringlands). Men kjører man på lavt trykk rundt 0,3-0,4bar (5-6psi), samt har grom tuning som nevt over, bør man være relativt trygg. Effekten vil da havne rundt 250whp et sted beroende på hvilken turbo man bruker.

Så nye smidde turbostempler med lavere kompresjon, samt også smidde råder, er lurt å sette på ved turbolading. Det er viktig å kjøpe stempler med lavere kompresjonen når man setter på turbo, for da har man mye større margin mot å få tenningsbank. Det vanligste er å kjøpe stempel med kompresjon mellom 9.0:1 og 10:0:1 (se feks. stempel og stempelfjærer fra CP, Wiseco, JE eller Arias).

Man må huske på at jo lavere kompresjon man har jo dårligere blir responsen i motoren fordi grunneffekten blir lavere, og spesielt når turboen ikke lader. Så noe lavere enn 9.0:1 i kompresjon er ingen vits å gå. Noe særlig høyere enn ca. 10.0:1 er ingen vits å gå heller, da man responsmessig kan kompansere mye for lav kompresjon ved å ha mer aggresiv tenning. Dessuten får man også lavere EGT (exhaust gas temperature) ved å kjøre lav komp og aggresiv tenning, enn høy komp og konservativ tenning.

Når man setter på nye stempler så bør blokka også borres opp 0,25 millimeter. Dette for å sikre at de nye stempelfjærene tetter skikkelig. Man bør ikke borre noe mer enn 0,5mm før sylinderforingene blir for mye svekket.

Deretter må man spørre seg hvor mye effekt man har tenkt å ta ut av motoren. Det er mange som pleier å bytte de originale sylinderforingene, kalt sleeves på engelsk, siden mange har hatt problem med at disse sprekker ved høye effektuttak. Tommelfingerregelen er at de originale sylinderforingene ikke bør belastes med noe særlig mer enn ca. 250nm under 4500rpm (på grunn av sylindertrykket) og ca. 320nm over 4500rpm før de kan begynne å sprekke. Dvs. en toppeffekt på ca. 350whp.

På en annen side har feks. Jeff Evans i USA, en tuningguru innen Honda, tunet mange 500whp motorer med originale sylinderforinger som har holdt uten problem. Cluet er at så lenge man unngår tenningsbank så kan man bruke originale sylinderforinger fordi da er trykket i sylindrene lavt. Tenningsbank gjør at sylindertrykket øker noe voldsomt. Bedre sylinderforinger gir deg altså større margin mot tenningsbank siden da tåler de mer trykk. Men selvsagt hvis man får nok tenningsbank holder ikke engang den beste motor. De originale sylinderforingene er til opplysning 9mm tykke.

En annen faktor som folk ofte glemmer, er at når man installerer nye stempler må man passe på at stempel -til sylinderforing klaringen er stor nok. Dette på grunn av hvis klaingen er for liten vil presset på sylinderforingen bli så høyt at den kan sprekke. Det er mange motorer som har rast av den grunn også, slik at sylinderforingene på B-serie motorene har fått en ufortjent dårlig rykte.

Så har du uansett tenkt å gå over 350whp, samt at du har en litt uerfaren person som skal tune motoren din, kan det altså være smart med nye sylinderforinger for å være safe. Du får kjøpt sylinderforinger fra USA, noe som koster ca. 10000kr, men da må du borre opp blokka di her til lands og presse de nye sylinderforingene oppi hos en maskin forretning. Dvs. det er mye som kan gå galt siden ingen har noen erfaring med denslags til B18C motoren her til lands. Det som er safest er å kjøpe en ny blokk med kraftigere sylinderforinger fra USA fra feks. Benson eller Dart eller Golden Eagle. Koster ca. 15000 uten frakt og moms. Blir dyrt, men da har du også sylinderforinger som tåler over 1000 whp . Når du bytter sylinderforinger har du også mulighet til å øke sylindervoulmet ditt til feks. 2 liter, noe som gir mere effekt og raskere oppspoling og respons på turboen.

Uansett så bør man ikke gå mye over 300whp hvis man er glad i girkassa si. Den originale girkassa er ikke ment for så mye dreiemoment du får med en turbo, og selv 300whp er på grensen av hva kassa tåler i lengden hvis du bruker kjerra di litt aktivt. En ny girkasse fra Honda Norge koster til info 17000kr, så det er jo ikke akkurat billig. Man får kjøpt girkasser fra feks. X-Trac som uten problem tåler kreftene, men disse koster fra ca. 13000 pund og oppover . Man kan alternativt kjøpe girkasse fra Gear Speed eller Houseman Autosport. Til info så vet jeg feks. om en kar i Østerrike med original girkasse på sin ITR og ca. 400whp. Sammen med en del drag og banekjøring med slics holdt girkassa hans i ca. 2 år og 40000km før den var ferdig.

300-350whp i en ITR er uansett mer enn nok. Det går faktisk helt sinnsykt med så mye effekt siden det er ekstremt kort utveksling i girkassa kombinert med høyt turtall, lite drivverkstap og lav vekt. Når man også vet at en girkasse fungerer som en momentomformer kan man tenke seg selv at det blir heftig med det høye turtallet og korte giringen ITR har originalt. Noe mer enn 350whp i en ITR blir uansett totalt bortkastet til alt annet enn dragracing da det blir umulig å få kreftene ned i asfalten uten å kjøre fete slics samt at du vil få fryktelig turbolag og veldig dårlig respons i turboen. Husk at med lavere komp og annen tenning vil man få lite drag i kjerra før turboen slår inn, så det lønner seg ikke med en alt for stor turbo hvis du skal bruke bilen på bane og gata.

Man bør også spandere på seg et sett med ARP headstuds og mainstuds når man først har blokka åpen. Headstuds er bolter som holder blokka og toppen sammen. ARP sine tåler mye høyere trykk en de originale, noe som er et must med turbo. Mainstuds er de boltene som fester lagerbukkene til veiva, og holder veiva bedre fast så den ikke flytter seg nedover under høy belastning.

Allerede originalt så vrir faktisk motoren svært mye på seg under pådrag. Noe som påvirker resten av drivverket samt veigrepet under akselerasjon. Vrir motoren for mye på seg kan faktisk girkassa blir skadelidende av det også. Når man turbolader vrir motoren enda mer på seg på grunn av større krefter, så dette problemet bør gjøres noe med. Løsningen er nye urethane motorfester. Disse er langt stivere enn de originale, noe som hindrer at motoren flekser så mye på seg. En bakdel med stivere motorfester er at det forplanter seg en del mer vibrasjoner fra motoren til karosseriet på bilen.

En annen ting man bør være obs. på er at når man setter på en intercooler rett foran radiatoren så får man helt sikkert problemer med at bilen går for varm. En bedre radiator eller en kaldere termostat og kjøleviftebryter kan være løsningen her, men det viktigste er man setter intercooleren klin inntil radiatoren. Dette på grunn av at da blir luften tvunget gjennom radiatoren etter å ha passert gjennom intercooler. Siden lufta mister veldig mye fart etter å ha passert gjennom intercooler, så tar lufta letteste vei ut etter den. Har du da for stor avstand tilbake til radiatoren vil det nesten ikke gå luft gjennom denne.

Når det kommer til olje så går B-serie motorene til Honda ekstremt varmt selv originalt. Oljetemperaturen kommer originalt fort opp i 150-160 grader på grunn av det høye turtallet . Setter man på turbo i tillegg blir det enda værre. En oljekjøler er derfor et must. Denne bør være termostatstyrt hvis du har tenkt å bruke bilen på gata.

Ett sett kaldere plugger, som er beregnet for turbo, er også et must. Man må passe på at man gapper de korrekt og kjøper plugger i korrekt heat range.

Så lenge man holder seg under 400-450whp så trenger man ikke et nytt tenningsanlegg for å få tilfredsstillende gnist. Jeg vet det er mange som kjøper det, men det er viktigere når man har tenkt å ta ut mer effekt av motoren.

Når man setter på overlading så bør man også ventilere veivhuset bedre, siden det allerede originalt er et voldsomt trykk i veivhuset på grunn av det høye turtallet. Setter man på turbo blir selvsagt trykket enda høyere. Jeg vet om folk som feks. har blåst oljepåfyllingslokket rett av gjengene på grunn av veivhus trykket . Veivhustrykket kan faktisk bli så høyt at det også er rapportert om knekte stempelfjærer på grunn av dette. Bedre ventilering av veivhuset kan gjøres ved å feks. å sette på et Endyn breather kit.

Når det gjelder kammene så er de faktisk helt konge for turbolading, så de er det ingen vits å bytte. Topp-pakningen kan man faktisk også beholde da denne er en 3-lags metallpakning, og er helt sjef originalt.

Det som du definitivt bør bytte i toppen er ventilfjærene. Når du overlader motoren blir sylindertrykket mye høyere, og det blir derfor mye tyngre for ventilene å lukke. Man får derfor lett ventilflyt med tilhørende motorhavari om man bruker originale ventilfjærer og original turtallssperre. Senker du den originale turtallssperren ca. 5-600rpm, fra 8600rpm til 8000rpm, kan du nok trygt bruke originale ventilfjærer sammen med ganske mye ladetrykk. Ventilene på ITR toppen trengs ikke byttes, da disse tåler masse juling og varme originalt.

Veiva på ITR er så grom at man nærmest kan kjøre hvor mye effekt man vil med den, så den trenger man heller ikke bytte. Den trenger heller ikke balanseres siden den er balansert til å tåle over 10000rpm originalt fra Honda.

Ny MAP sensor vil man også trenge hvis man har tenkt å lade mye. Dette pga. at alle B-serie MAP sensorer kun klarer å lese av opp til 11psi (0,75bar) overtrykk i innsugsmanifolden. Så hvis du vil lade mer enn det må du bytte MAP sensor.

Oversikt og kontroll på temperaturer og trykk er helt kritisk på trimma motorer. Det vil kunne redde motoren fra ras hvis noe skulle gå galt. Blir for dumt å bruke masse penger på trim, og ikke ta seg råd til noen skikkelige målere. Målere man bør ha er bensintrykk, turbotrykk og oljetrykk. Vanntemp og oljetemp kan være greie å ha om man kjører på bane.


Bensintilførsel
Når man putter på turbo så går alt varmt, veldig varmt. Man trenger derfor pøse på med masse bensin i sylindrene for å holde forbrenningstemperaturen nede. Jo mer bensin motoren får jo kaldere går det, men jo dårligere går det også da. Man må derfor finne en balansegang her.

De originale dysene er bare 240cc store, og ligger allerede på 100% duty cycle originalt, så nye dyser er et must. Den originale bensinpumpa har en kapasitet på 135lph, så den flower faktisk ganske bra. Det er uansett lurt å bytte til feks. en 255lph Walboro pumpe, siden det får fatale konsekvenser om bensinpumpa ikke skulle klare å levere nok bensintrykk.

Vi trenger dyser som er ca. 750cc store. Dysene bør ikke være for store, for da vil de begynne å sikle. Dvs. at man må kjøre på for lavt bensintrykk for å få lik mengde bensin inn i sylindrene som med en mindre dyse. En justerbar bensintrykksregulator kan også være grei å ha.

Noe å være obs. på er at hvis du har tenkt å kjøre på miljøbensin (E85), så trenger du mye større dyser. Dette på grunn av miljøbensin må kjøres mye rikere enn vanlig bensin siden den inneholder mindre energi enn vanlig bensin. Mye god lesing om emnet ser du her.

Miljøbensin er forøvrig helt knall å bruke på turbomotorer siden den har 105 oktan og kjøler svært mye bedre enn vanlig bensin. Det skal derfor en god del mer til før du får tenningsbank. Det er racefuel light med andre ord .


Motorstyring
Dette er mest sansynlig det viktigste på hele turbokonverteringen. Uten skikkelig motorstyring er ikke resten av modifiseringene du gjør verdt en skit. Skikkelig tuning er nøkkelen her!

Skikkelig tuning gir masse effekt og viktigst av alt god driftsikkerhet. De viktigste parametrene er å justere AF (air/fuel ratio) og tenningen slik at man unngår for høy forbrenningstemperatur og dermed tenningsbank. Mange tuner dette selv, men da trenger du en bredbåndslamda til å justere AF'en med, noe som koster ca. 2500kr. Man trenger derfor litt utstyr og know how for å tune selv, så jeg syns det er safest å ta bilen på dyno å få gjort det skikkelig første gangen av noen med skikkelig utstyr og erfaring. Det er safest og billigst i lengden.

Det finnes et mylder av motorstyring å få kjøpt til bilen, men det som er viktig er å kjøpe motorstyring som tuneren din kan å bruke. Jeg vet mange her til lands bruker feks. Haltech, Autronic eller Electromotive, men de er relativt dyre. Jeg ville derfor gått for enten Neptune eller Hondata. Det er en egne motorstyringsenheter lagd for Honda, og er derfor lett å montere. Billig er de også.

Hvis du har tenkt å ta den helt ut kan du kjøpe en turbotrykkskontroller for å kunne justere turbotrykket på et hvert turtall. Her er også mange å velge mellom, og de fleste går enten for Greddy eller Apexi AVC-R. Apexi sin lar deg feks. justere turbotrykket individuelt for hvert gir. Det er jo genialt siden man vil slite med grepet på de 2-3 første girene på fullt trykk .

En annen ting som kan være genialt å kjøpe er en PLX R-500. Denne gir deg mulighet til å overvåke hvor mye tenningsbank du har ved at du kobler den til den originale bankesensoren. Da kan du lese av på displayet graden av tenningsbank motoren din har til enhver tid. Den har også innebygd forsterker så man kan koble til headset for å selv høre etter "dødslydene" når man feks. tuner.

Tenningsbank er nummer en årsak til at tunede motorer ryker, så denne saken er definitivt verdt pengene. Bruker du bilen på bane kan den også redde motoren din fra ras ved å si fra når det begynner å banke. Du har også mulighet til å overvåke EGT og turbotrykk med denne, slik at du slipper å kjøpe målere for dette . PLX-R 500 kan også brukes sammen med Hondata til å tune bilen din ved at den feks. kan korrigere AF på Hondata mappet.

Det finnes forøvrig en del andre målere for tenningsbank på markedet også.


Eksos
Når man får såpass med effekt i børsa er det helt dødfødt å kjøre med original eksos. Det vil kvele ytelsene totalt, samt at du vil få så mye mottrykk i eksosen at forbrenningstemeraturen vil stige. Det er definitivt ikke bra. For 350whp bør det holde med 2.5" eksos, men det lønner seg å gå for et 3" eksosanlegg uansett når man først skal handle.

Når det gjelder downpipen på turbosettet, dvs. den eksosdelen som går fra grenrøret og ned til eksosanlegget, så bør den også være 3". Det gir 300-400rpm raskere spoolup tid for turboen enn med en 2,5". Hvis man er på et stramt budsjett så vil 2.5" uansett klare seg, men 3" er nok bedre.


Drivlinje
Den originale clutchen tåler ikke turbolading spesielt bra da den ikke er beregnet for så mye moment som turbolading vil gi. Den vil slure ved pådrag, og bli utslitt fort. En ny clutch er derfor et must. Ett lettere svinghjul, for bedre respons i motoren, er også verdt å spandere på seg mens man først bytter clutchen.

Siden utvekslingen i kirkassa er såpass kort, så vil man få store problemer med å få kreftene i bakken hvertfall på de 2 første girene. Man kan derfor bytte final drive (FD) i girkassa for å få lengre utveksling på hvert gir. I USA kjører de med 4.400 FD originalt, mens i Europa 4,785. Et bra tips er å bytte til 4.400 da de fleste i USA syns det funker bra sammen med turbo. Man får sikkert tak i et brukt og billig FD fra statene også. Er girkassa sliten kan man enkelt å greit bestille en ny kasse fra Acura i USA. Disse har 4.400FD originalt og koster 9500kr pluss frakt og moms.

Hvis man har tenkt å kjøre mye dragracing er nye drivaksler et must da de originale vil ryke rimelig kjapt. Dessuten kan man bytte ut den originale differensialbremsen med en Quaife differensialbrems hvis man skal ta den helt ut. En Full Race Traction Bar tror jeg også at jeg hadde spandert på meg for å hjelpe til med å få kreftene ned i bakken.


Turbo kit
Når det kommer til turbo så syns jeg det er like greit å kjøpe et ferdig kit istedet for å begynne å handle inn enkeltdeler. Da er man sikker på at man får absolutt alt man trenger av slanger, klemmer, rør etc. Hvis man er på et stramt budsjett så vet jeg det er mulig å få tak i masse brukte deler på feks. Honda-Tech, Evans Tuning, Rocket Motorsport eller Ebay i USA.

Til Integra motoren finnes det et mylder med turbokit. Ting man bør sjekke ut på forhånd er om passformen er bra. Jeg vet feks. at Drag sine turbokit krever at man freser av litt gods på blokka for å få plass til grenrøret. Dessuten bør man finne ut hva slags turbo som følger med og hva slags spoolup tid den har. Dessuten bør man være sikker på at det følger med en skikkelig intercooler.

For min del så hadde jeg gått for et Full-Race Stage1 GT Road Race turbokit. Dette kittet har en eksosmanifold der wastegaten er plassert slik at du kan ha fullstørrelse radiator. Dette kittet kommer med en Garret GT28RS turbo med et .82AR T3 turbinhus . Denne turboen er en vann-avkjølt kulelager turbo, og er regnet for å være den som gir desidert best respons på firesylindrede motorer av samtlige turboer på markedet i dag. Dette kombinert med at den spoler opp svært tidlig, den når ca. 1bar ladetrykk rundt 4000rpm på en B18C, gjør den grom for gate og banebruk. Den klarer å levere omtrent 300-330whp, på ca. 1bar ladetrykk, noe som i min mening er akkurat passe effekt i et lite og lett fremhjulsdrevet chassis som Integraen. Kompressoren på GT28RS turboen er uansett ikke særlig effektiv over 14-15psi fordi den er så liten, så noe mer er ikke vits å lade.

Målet er å ha en turbo som klarer å levere 200ft/lbs (266nm) på hjula ved 4000rpm, og som likevel klarer å levere et anstendig dreiemoment ved turtallssperren på rundt 8500rpm. Dvs. et svært bredt momentregister med en toppeffekt mellom 300-330whp.

Jeg vurderte i utgangspunktet en GT2871R, men siden denne har samme turbin som GT28RS vil den ikke gi mere moment på samme ladetrykket. Siden GT2871R har større kompressor vil den faktisk gi mindre moment og dårligere respons, men den vil være mere effektiv på høye ladetrykk (over 1,1bar) og på høye turtall (over 7000rpm). Siden man ikke bør kjøre for mye ladetrykk uansett med tanke på temperaturkontroll, er GT28RS derfor et bedre valg siden den har bedre respons, mindre mottrykk, og lader ca. 500rpm tidligere. Det vil derfor funke bedre på bane.

Her er noen B18C dynografer med GT28RS turboen:
GT28RS .82AR vs. GT3071R .63AR, stock GSR motor på 12psi
http://www.honda-tech.com/zerothread?id=1045887

http://forums.evans-tuning.com/viewtopic.php?t=1349
http://forums.evans-tuning.com/viewtopic.php?t=2434
http://forums.evans-tuning.com/viewtopic.php?t=2494
http://forums.evans-tuning.com/viewtopic.php?t=2711
http://forums.evans-tuning.com/viewtopic.php?t=3473
http://forums.evans-tuning.com/viewtopic.php?t=3615

Stage1 GT Road Race kittet fra Full Race kommer også med et equal length grenrør, noe som er helt sjef hva gjelder høye effektuttak, samt 3" downpipe og en passelig stor intercooler. Intercooleren bør ikke være for stor heller, da man vil miste litt respons da du får mer luft å komprimere.

Som med alle turbokit må du også med dette kittet av med bunnpanna og sveise inn oljereturløp fra turboen. Deler for dette følger uansett med kittet.

Et annet alternativ, som kan være billigere, er å sette sammen et custom turbokit. Jeg har blant annet sett meg ut en Neukin equal length manifold og downpipe, som sies å være like bra som Full-Race sitt, men til halve prisen. Intercoolere finnes det mange av brukt, så disse bør være ganske greie å få tak i billig. Intercooler rørene bør være mulig å få spesiallagd for en relativt billig penge på et maskinverksted. Koblinger og klemmer bør man også klare å få tak ganske greit. Oljeslanger til turboen, vakumslanger og ny MAP sensor bør det også gå an å få tak i, og muligens brukt. Wastegate og blow off valve får man kjøpt fra feks. Tial for en billig penge. Hvis man gjør grundig research så vil jeg tro man kanskje kan spare så mye som tusen dollar på et custom turbokit som et ferdig et, uten at det blir noe spesielt dårligere .


Oppsummering
For å få en grom turbomotor ut av en ITR motor trenger man faktisk i grunn bare bare nye topplokksbolter samt smidde stempler og råder. Har man en kickass tuner, som klarer å tune motoren uten å få et snev av tenningsbank, så er det er faktisk alt som skal til i selve blokka for å kunne ta ut voldsomt med effekt (500-600whp). Det sier litt om hvor bra konstruert denne motoren er fra fabrikk . I tillegg trenger man også oppgradere bensinpumpe og dyser for å klare mate motoren med nok bensin.

Som med alle turbobygge bør man uansett tenkte seg godt om med alt man gjør hvis man har tenkt å ivareta driftsikkerheten og kjørbarheten i bilen. Man bør tune konservativt, ikke strekke strikken langt. Cluet er at så lenge man klarer å unngå tenningsbank kan man ta ut mye effekt driftsikkert.

Dyrt blir det uansett og under er hvertfall en oversikt over de delene som jeg hadde kjøpt hvis min ITR hadde gått over til the dark side . Dette oppsettet bør altså være godt for ca. 300-330whp på omtrent 1bar ladetrykk på turboen. Det bør også gi en fin balanse hva gjelder kjørbarhet vs. toppeffekt vs. grep vs. respons vs. driftsikkerhet. 

Du kan også se en oversikt på Evans-Tuning over hva du trenger for ulike effektuttak.

Med god tuning og normalt vedlikehold bør det holde i mange år med selv med hard banekjøring. Det som vil ryke først vil mest sansynlig være girkassa eller drivaksler, men holder man seg unna dragracing bør ikke det være noe overhengende fare. Mer effekt vil bare gjøre bilen ukjørbar til alt annet enn "rattlåsracing", samt at girkassa vil nok begynne å klage ganske fort. Hvordan du skal kjøre inn motoren kan du lese om her eller her.

Som nevnt over hvis du er på et stramt budsjett, så får man kjøpt veldig mye gromme deler brukt på  feks. Honda-Tech eller Evans Tuning i USA. På Ebay også hvis du tar sjansen på det. Hvis du er usikker på hvordan installere ting selv, les gjerne denne DIY lista hos Full Race. Se også denne greie tråden på Club Honda forumet, eller denne tråden på Honda Tech.

Hvis du er i tvil om å turbolade ITR'en din eller ikke, så ta gjerne en kikk på denne filmen. Det er en US spec Integra (4.400FD) med 350whp, og ganske likt oppsett som beskrevet under. Går fælt nok gjør det ikke ?

 
Modifisering Ca. kostnad
   
Bensintilførsel  
Walbro 255 lph High Pressure Fuel Pump Kit 1500kr
4 x RC 750cc dyser 3000kr
AEM fuel pressure regulator 2000kr
SUM 6500kr
   
Motorstyring  
Neptune EMS 6000kr
SUM 6000kr
   
Motor  
Hasport motorfester (62A stivhet) 2000kr
ARP headstuds 1500kr
CP 81,25mm 9.0:1 stempler med fjærer/pins 5500kr
Eagle H beam råder med ARP rådebolter. 4000kr
Nye OEM rådelagre 500kr
MFactory oljekjølerkit 2500kr
NGK BKR7E kaldere tennplugger 500kr
Nye OEM pakninger til hele motorblokka 1000kr
Oppboring/honing av sylindre 2000kr
Endyn breather kit 1500kr
SVE 3 bar MAP sensor eller OmniPower. 500kr
Fastline Performance oil pan baffles 500kr
Komplett Supertech ventilsats, samt nye OEM låsekon og guides. 4500kr
SUM 30000kr
   
Turbo kit  
Full-Race Stage1 GT Road Race turbokit med GT28RS og .82AR T3 turbinhus. 35000kr
   
Eksos  
3" Thermal R&D Turbo exhaust 6000kr
3" erstatingsrør for katalysator 1000kr
SUM 7000kr
   
Drivverk  
Action Clutch 2MD Clutch Kit 4000 kr ,-
Toda Racing svinghjul 3500kr
Full Race Traction Bar 4000kr
SUM 11500kr
   
Interiør  
Defi målere. 5000kr
SUM 5000kr
   
Dyno tuning  
En dag på rulla hos en god tuner 5000kr
   
Sum ca. kostnad 102500kr